Διατροφή για παιδιά:Απλές συμβουλές για να αποφύγετε τις διατροφικές παγίδες

Η δουλειά μας ως γονείς είναι να προσφέρουμε καλή διατροφή στο παιδί και την οικογένειά μας και να ενθαρρύνουμε την σωματική τους δραστηριότητα. Όμως υπάρχουν κάποιες παγίδες που δεν βοηθούν και πολύ αυτή την προσπάθειά μας. Δείτε πώς θα τις αποφύγετε.

1η παγίδα: Διακοπές

Όταν πηγαίνετε διακοπές με την οικογένειά σας δεν χρειάζεται να κάνετε και... διακοπή και από την υγιεινή διατροφή.

·         Προγραμματίστε τα γεύματα: Έχετε μαζί σας τα δικά σας υγιεινά σνακ ή και γεύματα σε τάπερ κι αν μπορείτε νοικιάστε κάποιο δωμάτιο σε ξενώνα όπου να μπορείτε να μαγειρεύετε.

·         Φτιάξτε σακουλάκια με υγιεινά τρόφιμα και σνακ και έχετέ τα σε φορητό ψυγείο ώστε να τα καταναλώνετε στη θάλασσα και να μην καταφεύγετε στην κοντινή καντίνα.

2η παγίδα: Οικογενειακές συγκεντρώσεις

·         Ζητήστε την υποστήριξη της οικογένειας: Παππούδες και γιαγιάδες, θείες, θείους όλοι μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του παιδιού σας. Ενημερώστε τους και ζητήστε τη βοήθειά τους στη διατήρηση των χορτοφαγικών γευμάτων των παιδιών σας. Μην τους επιτρέπεται να του δίνουν στα... κρυφά φαγητά. Αντ’ αυτού κάντε δώρο ένα μεγάλο καλάθι με υγιεινά τρόφιμα και χορτοφαγικές επιλογές ώστε να δίνουν από αυτά στο παιδί.

3η Παγίδα: Το διαρκές τσιμπολόγημα των παιδιών

·         Έχετε έτοιμα κάποια σνακ προς κατανάλωση: Προσφέρετε τους υγιεινά σνακ, όπως ωμά λαχανικά, φρούτα, ποπ κορν,σπιτικές μπάρες δημητριακών.

·         Αφήστε τα να τρώνε τα σνακ που τους αρέσουν: Όταν τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν το δικό τους σνακ κάνουν συχνά ανθυγιεινές επιλογές. Συζητήστε με το παιδί σας σχετικά με το γιατί τα υγιεινά σνακ είναι σημαντικά. Φτιάξτε έναν κατάλογο με σνακ που θα συμφωνήσετε και οι δυο ότι μπορεί να καταναλώνει.

·         Κάντε δραστηριότητες με το παιδ: Τα παιδιά όταν βαριούνται θέλουν να τρώνε. Βοηθήστε το παιδί σας να ασχοληθεί με διάφορα πράγματα αντί να τρώει, όπως να παίξει έξω, να χορέψει, να ζωγραφίσει, να πάει βόλτα μαζί σας.

·         Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας τρώει τρία καλά ισορροπημένα γεύματα την ημέρα: Αυτό θα βοηθήσει να μειώσει τον αριθμό των πολλών σνακ.

4η παγίδα: Δεν έχετε χρόνο

·         Κάντε ένα σχέδιο: Καθίστε με το παιδί σας και σχεδιάστε εκ των προτέρων εκείνες τις ημέρες που σας είναι αδύνατον να βρείτε ακόμη και 15 λεπτά για σωματική δραστηριότητα. Έχετε ένα εναλλακτικό σχέδιο έτοιμο που το παιδί μπορεί να κάνει στο σπίτι, όπως μία προπόνηση σε dvd.

·         Φτιάξτε εύκολα γεύματα: Αν δεν έχετε χρόνο ή διάθεση για την προετοιμασία κάποιου γεύματος ίσως πολύ εύκολα να ζητήσετε τη βοήθεια του... fast-food. Θυμηθείτε, ότι τα δείπνα κυρίως δεν χρειάζεται να είναι περίτεχνα. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο ένα σάντουιτς, ρυζογκοφρέτες, 1 φρούτο και ένα ποτήρι γάλα.

 

Δέσποινα Μαρσέλου 
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Εξειδίκευση στα αυτοάνοσα νοσήματα 
Μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία
Τηλ. 2104536144 Κιν.6944363825