100% βιολογικό ψωμί, με 100% καθαρό νερό

Oι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει έναν ή περισσότερους λόγους, γιατί είναι εξαιρετικά τα ψωμιά, που περιέχουν καθαρό φυσικό προζύμι. Γνωρίζουμε άλλωστε, ότι δίνει ψωμί με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε ποιότητα και γεύση, ανάλογα με την περιοχή του κόσμου και το χώρο παρασκευής του

Η τέχνη του καθαρού φυσικού προζυμιού είναι μια αρχαία τέχνη και μία από τις οποίες και εμείς αγαπάμε για πολλούς λόγους.

Τι είναι λοιπόν το βιολογικό φυσικό προζύμι, ποια είναι τα οφέλη του και τι ιδιότητες δίνει στο ψωμί;

Τι είναι το βιολογικό φυσικό προζύμι;

Το βιολογικό φυσικό προζύμι είναι μια συμβιωτική προκαλλιέργεια μικροοργανισμών που τρέφεται με βιολογικό αλεύρι και καθαρό (φιλτραρισμένο) νερό, μέσα σε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον. Ως συμβιωτικό τρόφιμο συνδυάζει τα πλεονεκτήματα προβιοτικών και πρεβιοτικών μικροοργανισμών.

Οι κυριότεροι μικροοργανισμοί που βρίσκονται σε ένα βιολογικό φυσικό προζύμι για ψωμί ανήκουν στις εξής οικογένειες, Saccharomyces, Lactic acid bacteria και Acetic acid bacteria.

O σακχαρομύκητας είναι κυρίως υπεύθυνος για την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και αιθανόλης (αλκοόλ), του αερίου που διογκώνει το ψωμί, και τα βακτήρια είναι υπεύθυνα για την παραγωγή των αντίστοιχων οξέων, που δίνουν την χαρακτηριστική γεύση. Κατά την φυσική ζύμωση δηλαδή, οι μικροοργανισμοί τρώνε τα συστατικά του βιολογικού αλεύρου και παράγουν σαν βασικά προϊόντα της ζύμωσης CO2 και διάφορα οξέα.

10 Λόγοι για να τρώτε ψωμί με βιολογικό φυσικό προζύμι

Λόγω της χρησιμοποίησης πιστοποιημένου βιολογικού αλεύρου και την εφαρμογή ειδικού συστήματος καθαρισμού του νερού δεν περιέχει ποσότητες εντομοκτόνων, φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων και είναι απαλλαγμένο από χλώριο, χλωραμίνη και διάφορους επιβλαβείς ρύπους.

Μία διατροφή πλούσια σε προβιοτικά & πρεβιοτικά ρυθμίζει την καλή λειτουργία του εντέρου και συμβάλλει στην αποφυγή ερεθισμών και ιογενών και φλεγμονωδών καταστάσεων, κυρίως σε παιδιά μικρής ηλικίας. Oι περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τα αποτελέσματά του δείχνουν, ότι επαναφέρουν την ισορροπία στην εντερική μικροχλωρίδα, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ισχυρού ανοσοποιητικού.
H ισορροπία της χλωρίδας του κόλπου (ο οποίος είναι πλούσιος σε μικροοργανισμούς) διαταράσσεται κατά τις περιόδους λήψης αντιβίωσης, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να παθαίνουν κολπικές λοιμώξεις. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση προβιοτικών επαναφέρει την ισορροπία στον κόλπο και επομένως προφυλάσσει από κολπίτιδες, μυκητιάσεις και άλλα γυναικολογικά προβλήματα.
Η ύπαρξη πρωτεολυτικών ενζύμων που εκκρίνουν τα βακτήρια του προζυμιού, υδρολύεται ένα μεγάλο μέρος της γλουτένης που περιέχεται στο ψωμί, με αποτέλεσμα το ψωμί να γίνεται εύπεπτο και να μπορεί να καταναλώνεται πιο εύκολα από τους περισσότερους ανθρώπους με δυσανεξία στην γλουτένη (κοιλιοκάκη).
Η απορρόφηση απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο, είναι πολύ μεγαλύτερη με αποτέλεσμα η βιοδιαθεσιμότητα των ανόργανων στοιχείων είναι υψηλότερη στο ψωμί με βιολογικό φυσικό προζύμι. Αυτό συμβαίνει λόγω της διάσπασης του φυτικού οξέως (phytic acid) από τα ένζυμα φυτάσες (phytase) που παράγονται κατά την ζύμωση του ζυμαριού. Το φυτικό οξύ περιέχεται κυρίως στον φλοιό των δημητριακών, συναντάται δηλαδή σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες στα αλεύρια ολικής άλεσης, το οποίο μέσω της ικανότητάς του να δημιουργεί σύμπλοκα με ανόργανα στοιχεία, εμποδίζει τον ανθρώπινο οργανισμό να τα απορροφήσει.
Η παρασκευή του είναι πιο χρονοβόρα (μούσκεμα, έκπλυση, κ.λπ.), και αυτή η μεγαλύτερη προετοιμασία σε χρόνο έχει ως αποτέλεσμα η πρωτεΐνη γλουτένη να διασπαστεί σε αμινοξέα. Και πάλι, αυτό μεταφράζεται σε ευκολότερη πέψη, μερικές φορές ακόμη και για εκείνους που είναι ευαίσθητοι στη γλουτένη.
Το Οξικό οξύ, το οποίο αναστέλλει την ανάπτυξη μούχλας, παράγεται στην κατασκευή του βιολογικού φυσικού προζυμιού. Έτσι, λειτουργεί ως φυσικό συντηρητικό, αποτρέποντας την ανάπτυξη ανεπιθύμητων οργανισμών. Πολύ σημαντικό λαμβάνοντας υπόψη τα τοξικά συντηρητικά, τα οποία προστίθενται στα τροφίμων σήμερα.
Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος παράγουν ευεργετικές ενώσεις όπως αντιοξειδωτικά, τον καρκίνο-προληπτικό πεπτίδιο λουνασίνη και αντι-αλλεργιογόνες ουσίες, μερικές από τις οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία των αυτοάνοσων νόσων.
Στο βιολογικό φυσικό προζύμι μπορείτε να βρείτε τις βιταμίνες Β1-Β6, Β12, φολικό οξύ, θειαμίνη, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Ε, σελήνιο, σίδηρο, μαγγάνιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και κάλιο (μερικά βέβαια από αυτά σε αρκετά μικρές ποσότητες). Εκτός από τη μοναδική ισορροπία πρωτεϊνών και λιπαρών οξέων. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα περισσότερα ψωμιά του εμπορίου, τα οποία διατηρούν μόνο ένα κλάσμα του αρχικού περιεχομένου σε θρεπτικά συστατικά τους μετά από όλη την επεξεργασία, την οποία υφίστανται.
Με το βιολογικό φυσικό προζύμι φτιάχνουμε με διαφορά το πιο νόστιμο, το πιο υγιεινό, το εύπεπτο και με καλύτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, ψωμί, όπως παλιά!

Ποιο είναι ο αγαπημένος σας λόγος για να δοκιμάστε βιολογικό φυσικό προζύμι;

Πηγές: who.int, cookusinterruptus.com, prozymi.blogspot.gr, proionta-tis-fisis.com, e-diaita.com