ΣΙΤΟΣ ΣΠΕΛΤΑ (TRITICUM SPELTA)

Ποια είναι η προέλευση του και ποια τα οφέλη του;

Ο σίτος Σπέλτα (Triticum Spelta) όπως λέγεται, είναι ένα είδος σιταριού που προέρχεται από ένα δημητριακό αρχέτυπο του σημερινού σταριού και ανήκει στην ομάδα στα σπελτοειδών (εξαπλοειδή), με αριθμό χρωματοσωμάτων 2Χ24=42, με μοναδικό κοινό στοιχείο το εξωτερικό σκληρό περίβλημα που περιβάλλει τον καρπό. Αυτή η σκληρή εξωτερική φλούδα του το προστατεύει από ασθένειες, έντομα και περιβαλλοντική ρύπανση. Ωστόσο μόνο ο καρπός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν τρόφιμο και να υποβληθεί σε επεξεργασία. Για να γίνει υποβάλλεται σε μια επιπλέον διαδικασία κατά την άλεσή του που ονομάζεται αποφλοίωση.

Στο σίτο Σπέλτα (Τriticum Spelta), το κομμάτι της ράχης μένει στο πάνω μέρος του κόκκου και ανήκει στο προηγούμενο σταχύδιο, ενώ στα δύο πρώτα η ράχη βρίσκεται στο κάτω μέρος. Τα στάχυα μπορεί να έχουν ή να μην έχουν άγανα. Τα σταχύδια είναι αραιά και κυρτωμένα προς την εσωτερική τους πλευρά. Σχηματίζουν τρία με τέσσερα άνθη και δυο συνήθως κόκκους (ή και τρεις). Είναι ανθεκτικός στο ψύχος, στο δαυλίτη, τον άνθρακα και τις σκωριάσεις (Χρηστίδης, 1963).

Για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν γνωστό μόνο στη περιοχή της Swabia, στο νότιο τμήμα της Γερμανίας. Αυτή η περιοχή είναι γνωστή για τα φτωχά και πετρώδη εδάφη της και σε συνδυασμό με το τραχύ κλίμα ήταν κατάλληλη για την καλλιέργεια του σταριού σπέλτα. Στη συνέχεια όμως έγινε γνωστό και αγαπητό και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Το μεσαίωνα η St.Hildegard, μια μοναχή-νοσοκόμα που για την εποχή της ήταν πολύ μορφωμένη και με απελευθερωμένη σκέψη, ανακάλυψε τα πλεονεκτήματα της χρήσης του δημητριακού σπέλτα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Έτσι χάρις την ανακάλυψη και αναδημοσίευση των εγγράφων της St.Hildegard, τα δημητριακά σπέλτα απέκτησαν μεγάλη δημοτικότητα.

Ο σίτος Σπέλτα περιέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όχι μόνο στο ενδοσπέρμιο του αλλά και στον φλοιό του (πίτυρο). Είναι μια θαυμάσια πηγή φυτικών ινών, με μεγάλα ποσοστά σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, βιταμινών Β1, Β2 και ωφέλιμων λιπαρών οξέων.

Ο σίτος Σπέλτα, αποδεικνύεται πολύ ωφέλιμο κατά των εκφυλιστικών ασθενειών, ασθενειών του δέρματος καθώς και πεπτικών προβλημάτων. Επίσης υποκινεί το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και συμβάλει στο να αυξηθεί η αντίστασή του στις μολύνσεις. Πιο εύπεπτο από το αλεύρι σταριού, καθώς η γλουτένη που περιέχει αποτελείται από μεγαλύτερο αριθμό υδατοδιαλυτών πρωτεϊνών (οι θρεπτικές ουσίες απορροφώνται πιο εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό).

Η γεύση του είναι πιο γλυκιά και γήινη από το σιτάρι και η χρήση του σε διάφορες συνταγές είτε ολόκληρο, είτε σαν αλεύρι προσφέρει στη διατροφή μας τα πολλά διατροφικά του οφέλη.